Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Představitelé města uctili památku obětí heydrichiády

Položením kytic k pomníku Josefa Valčíka, pamětní desce Marie Hrdličkové a Františka Hložka dnes uctili památku těchto osobností a dalších obětí heydrichiády představitelé města v čele se starostkou Hanou Večerkovou.
pietni akt valcik
 

 
 

Série pietních aktů byla zahájena u pomníku Josefa Valčíka v průmyslovém areálu TOMA. Přítomní se poté přemístili k pamětní desce Marie Hrdličkové na ZŠ Mánesova. Na hřbitově v Kvítkovicích závěrem položili kytici i u pamětní desky Františka Hložka, a to za účasti jeho vnučky Evy Čablové. Význam těchto vzpomínkových aktů podtrhli svou přítomností zástupci Krajského vojenského velitelství Zlín a členové Klubu vojenských výsadkových veteránů plk. Vladimíra Maděry.

„Každoročně si připomínáme historické souvislosti, uctíváme památku všech obětí heydrichiády a současně vzpomínáme na osobnosti spjaté s Otrokovicemi, které se zapsaly do československého odboje a položily životy za svou vlast. Zítra uplyne 80 let od úmrtí pana Josefa Valčíka, rodáka ze Smoliny, který svého času pracoval jako koželuh v otrokovických Baťových závodech a později, po absolvování tvrdého výcviku v Anglii, kde byl připravován na odbojovou činnost, se stal přímým účastníkem atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V roce 2002 byl povýšen in memoriam do hodnosti plukovníka. Na památku jeho statečného činu mu byl odhalen 17. listopadu 1995 pomník v areálu společnosti TOMA. Je symbolické, že si v Otrokovicích nepřipomínáme jen památku vojáka Josefa Valčíka, ale také památku dvou otrokovických občanů – učitelky Marie Hrdličkové a četnického strážmistra Františka Hložka, kteří byli popraveni ve dnech nacistického běsnění následujícího po atentátu na Reinharda Heydricha. Tito naši spoluobčané patří mezi ty stovky a tisíce popravených pro sebemenší podezření, že o atentátu či jeho pachatelích něco věděli, nebo že atentát schvalovali. S úctou a vděčností se skláníme před památkou československých parašutistů a všech statečných vojáků zahraničního odboje, i před památkou tisíců našich spolurodáků přímo zde v okupované vlasti – ať už těch známých i všech ostatních, jejichž jména již zavál čas. Jim všem vděčíme za naši současnou svobodnou existenci,“ uvedla starostka města Otrokovice Hana Večerková

 

 

 

 

 

Další informace:

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 

 

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 17.6.2022 / 17.6.2022

Líbí se?

 54% |  46%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Březen 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
9. týden26272829123
10. týden45678910
11. týden11121314151617
12. týden18192021222324
13. týden25262728293031
14. týden1234567

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 621


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém