Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Projekt pomůže zlepšit komunikaci veřejnosti s obcí

Pracovní setkání, workshopy a především čerpání zkušeností z praxe jsou prvními kroky v projektu, který má ve výsledku pomoci zlepšit komunikaci mezi občany a městy. Partneři projektu, kterými je třináct měst a obcí v Česku a norské město Fredrikstad, chtějí veřejnost zapojit do příprav i realizace rozvojových záměrů a přimět ji podílet se na tvorbě strategických dokumentů.
norsko
 

 
 

Zapojování veřejnosti do dění v obci a její podílení se na chodu obce je přáním většiny zástupců samosprávy. Přesto se občané aktivizují zpravidla pouze v případech, kdy se jedná o témata, která se jich bezprostředně dotýkají. „Pravidelně se setkáváme s občany v jednotlivých místních částech, při tvorbě strategických dokumentů mají občané možnost vyjadřovat se a dávat připomínky, jsou pořádána veřejná projednání. Přesto těchto možností využívají minimálně. Rádi bychom načerpali zkušenosti z měst, kde je tato praxe jiná a občané se aktivně zapojují. Pokud se tento proces správně nastaví, pak i samospráva může lépe reagovat na potřeby občanů a pojmout jejich participaci jako nedílnou součást plánovacích a rozhodovacích procesů,“ uvedla starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Pro realizaci projektu bylo potřeba získat zahraničního partnera. To se podařilo díky workshopu Norwegian Association of Local and Regional Authorities, kde byl prezentován projektový záměr města Otrokovice. Workshopu se zúčastnil i zástupce města Fredrikstad, který následně nabídl partnerství v projektu. Město Fredrikstad má zkušenosti se zapojováním občanů do rozhodování a je ochotné se o znalosti z této oblasti podělit,“ přiblížila koordinátorka projektu Eva Matulová.

Nejbližší aktivitou, která členy projektového týmu čeká, kromě pravidelných jednání, je studijní cesta do Norska.  „Té se bude účastnit 24 zástupců zapojených měst a obcí. Je důležité vnímat řešené téma v kontextu místa, stylu práce, legislativních podmínek a dalších aspektů, které potřebujeme poznat, abychom mohli sdílené zkušenosti úspěšně přenést do prostředí obcí v ČR. Studijní cesta se uskuteční v rozsahu čtyř pracovních dnů, během nichž norský partner zajistí program studijní cesty zaměřený na sdílení dobré praxe z oblasti participace občanů na rozhodovacích a plánovacích procesech ve městě. Půjde například o setkání s různými představiteli organizací a institucí, kteří jsou aktéry občanské participace, představení projektů, při kterých byla využita komunikace s občany a další,“ doplnila Eva Matulová s tím, že se cesta uskuteční na začátku září. Pro vzájemné sdílení individuálních poznatků bude dalším krokem dvoudenní workshop, který shrne zprávy účastníků ze studijní cesty a bude hledat řešení, jak nejlépe přenést zkušenosti norského partnera do českého prostředí.

 

 

Termín realizace 1.4.2022 – 30.4.2024

Rozpočet: 4 869 846 Kč

 

Projekt je financovaný z Fondů Evropského hospodářského prostoru  v rámci Programu Řádná správa věcí veřejných.

Registrační číslo projektu: GG-MGS1-003

Město Otrokovice má v projektu roli žadatele a hlavního realizátora, partnery projektu jsou norský Fredrikstad, dále pak obce a města Halenkovice, Jeseník, Kopřivnice, Kurovice, Kutná Hora, Nová Dědina, Říčany, Turnov, Uherský Brod, Valašské Meziříčí, Žlutava a Mikroregion Ivančicko, sdružující dalších čtrnáct obcí Jihomoravského kraje.

 

 

 

 

 

Další informace:

Eva Matulová

Koordinátorka projektu „Zapojení veřejnosti do rozvoje obce“

matulova@muotrokovice.cz

 

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 18.7.2022 / 18.7.2022

Líbí se?

 48% |  52%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Září 2022 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
35. týden2930311234
36. týden567891011
37. týden12131415161718
38. týden19202122232425
39. týden262728293012
40. týden3456789

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 651


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém