Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Pravidla pro cestování se zvířaty do zahraničí

Během nadcházejícího období letních prázdnin a dovolených čeká mnoho občanů České republiky pobyt v zahraničí. Řada lidí na dovolenou do zahraničí v současnosti cestuje v doprovodu zvířecího společníka. Za jakých podmínek je to možné a co je třeba z hlediska veterinární legislativy splňovat?
zvirata
 

 
 

Cestování s tzv. zvířaty v zájmovém chovu (zjednodušeně domácími mazlíčky) po členských zemích Evropské unie se řídí zvláštní unijní legislativou, která upravuje cestování se psy, kočkami a fretkami. Pravidla platí pro tzv. neobchodní přesuny, jejichž cílem není prodej či převod vlastnictví zvířete na jinou osobu. Pro cestování se zvířetem mimo EU je třeba se řídit podmínkami konkrétní třetí země.

„Při cestě se psem, kočkou nebo fretkou do jiného členského státu EU, musí být zvířecí společník označen mikročipem splňujícím příslušné ISO normy pro mikročipy a čtecí zařízení,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Uznáváno je také označení zvířete tetováním, musí však být jasně čitelné a prokazatelně provedeno dříve než 3. července 2011. „Jednoho člověka může při neobchodní cestě se psem, kočkou nebo fretkou do zahraničí v rámci EU doprovázet maximálně 5 kusů těchto zvířat,“ dodal Semerád.

Před cestou si chovatel musí u schváleného soukromého veterinárního lékaře zajistit pro své zvíře pas, který platí ve všech členských státech EU.  V pasu musí být uvedena osoba, kterou zvíře do zahraničí doprovází, touto osobou bývá zpravidla majitel. Pokud zvíře doprovází někdo jiný, musí mít v takovém případě písemné zmocnění majitele.

Pes, kočka či fretka starší 12 týdnů musí být platně očkováni proti vzteklině. Cestovat může zvíře až 21 dní po jeho provedení nebo v případě přeočkování, které proběhlo ještě v době platnosti předchozího očkování, může cestovat hned. Před očkováním a vydáním pasu musí být zvíře očipováno.

Pokud se jedná o cestu se psem do Irska, na Maltu či do Finska, musí být pes navíc odčerven (ošetřen proti echinokokům) a to 120 až 24 hodin před vstupem na území těchto států. Tento úkon musí být soukromým veterinárním lékařem potvrzen do pasu. Zároveň je třeba upozornit, že v některých zemích (např. Německo) by mohl nastat určitý problém, pokud by cestující pes patřil mezi některá tzv. bojová plemena. V takových případech proto SVS doporučuje vznést předem dotaz na tamní veterinární autoritu.

Pro cestování se zvířetem mimo území EU (včetně Velké Británie), musí být splněny dovozní podmínky konkrétní třetí země. Tyto podmínky by si měla doprovázející osoba zjistit buď přímo u kompetentní veterinární autority, nebo na zastupitelském úřadě dané třetí země.  Více informací o cestování do třetích i unijních zemí naleznete zde.

 

Tisková zpráva Státní veterinární správy



 

Další informace:

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 16.6.2022 / 16.6.2022

Líbí se?

 55% |  45%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Březen 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
9. týden26272829123
10. týden45678910
11. týden11121314151617
12. týden18192021222324
13. týden25262728293031
14. týden1234567

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 688


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém