Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Školy vstupují do stávky, dotkne se to i Otrokovic

město Otrokovice
Bouřlivá situace na školách cloumá celou republikou. Učitelům se nelíbí, že plánovaná úsporná opatření mohou výrazně ovlivnit kvalitu vzdělávání a celkově situaci ve školství. Ke stávce, plánované na pondělí 27. listopadu, se připojí a zůstanou uzavřeny otrokovická ZŠ Mánesova a Mateřská škola Otrokovice se všemi odloučenými pracovišti i školními jídelnami. ZŠ T. G. Masaryka zůstane otevřena v omezeném režimu. V ZŠ Trávníky stávku podpoří peticí, na chod školy nedopadne.
 

 
 

Navržené změny jdou proti současnému, modernímu trendu ve školství, který využívá více půlených hodin a díky menším kolektivům nabízí lepší prostor pro učení. Výuka se tak stává efektivnější a objem znalostí i naučených dovedností roste. Důvod stávky lze tedy chápat i jako protest proti zamýšlenému směřování školství, které by mělo za následek zhoršení jeho kvality.

Na chystané změny doplatí i nepedagogičtí pracovníci, a to nejen ti, kteří mají na starosti uklízení a vaření pro děti. Jedná se také o podporu, bez které se některé děti a školy neobejdou, jako jsou asistenti, psychologové a mnoho dalších pozic. To významně ovlivní vytváření bezpečného a stabilního prostředí ve školách.

Z důvodu stávky zůstane v pondělí zcela uzavřena ZŠ Mánesova a Mateřská škola Otrokovice se všemi odloučenými pracovišti i školními jídelnami. ZŠ T. G. Masaryka zůstane otevřena v omezeném režimu. Fungování školy bude řešeno náhradním programem. Školní družina a jídelna bude uzavřena. Vedení školy zjišťuje možnosti náhradního stravování. ZŠ Trávníky stávku podpoří, ale bude fungovat v plném rozsahu.

 

Otrokovická zařízení zdůvodňují zapojení do stávky následujícími důvody:

·        Chceme zabránit nekoncepčním zásahům do fungující vzdělávací soustavy.

·        Nepřipustit snížení platů nepedagogických pracovníků a ostatních pedagogů v roce 2024.

·        Zabránit dalšímu snižování výdajů ve školství, které by nesporně negativně ovlivnilo kvalitu vzdělávání - dělení hodin cizích jazyků, volitelné předměty, tandemová výuka, spojování tříd, aj.

·        Zabránit snižování finančních prostředků na nepedagogické pracovníky - asistent pedagoga, psycholog, kuchař, aj.

·        Zabránit hrazení dávky nemoci z prostředků na platy.

·        Zabránit dalším změnám, které jsou nesystémové a mohou negativně ovlivnit chod škol - např. pořizování didaktických pomůcek, vzdělávání pedagogických pracovníků, aj.

 

„Stávka, do které vstupujeme, je za zachování současných podmínek ve vzdělávání, za budoucnost a kvalitu vzdělávání našich svěřených dětí. Byla bych velmi ráda za vaši podporu a pochopení pro všechny pracovníky MŠO, kteří se nebojí veřejně vyjádřit svůj názor a zasadit se o kvalitní vzdělávání, podmínky a prostředí pro všechny děti,“ zdůraznila ředitelka Mateřské školy Otrokovice Ivana Šímová.

„Jsme přesvědčeni, že bojujeme za vaše děti a jejich budoucnost. Vzdělávání musí být prioritou nejen pro nás, ale i pro všechny, kteří do něj jakýmkoliv způsobem vstupují,“ připojila se ředitelka ZŠ Mánesova Marcela Javoříková.

Důvody pro stávku radnice chápe. „Vnímáme, že vládou navržené změny nejsou koncepční a pokud k nim skutečně dojde, budou to především děti, které se budou potýkat s jejich následky ve smyslu snížení kvality výuky. Změny se dotknou také městského rozpočtu. Z pozice zřizovatele škol budeme vlastními prostředky sanovat roli státu. Stávka zkomplikuje život mnoha rodinám, ale je zcela pochopitelnou reakcí na aktuální stav věci,“ uzavřela starostka města Otrokovice Hana Večerková

 

 

Další informace:

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 21.11.2023 / 21.11.2023

Líbí se?

 39% |  61%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Duben 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
14. týden1234567
15. týden891011121314
16. týden15161718192021
17. týden22232425262728
18. týden293012345
19. týden6789101112

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 2987


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém