Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Městská knihovna na Baťově projde obnovou, radnice získala dotaci

Především nová střecha, ale i okna a moderní interiér. To vše čeká na pobočku městské knihovny na Batově, která v příštím roce projde výraznou proměnou i díky získané dotaci. Radnici rekonstrukce přijde na 11,5 milionu korun, dotace z Integrovaného regionálního operačního programu EU pokryje 9,8 milionu korun.
knihovna
 

 
 

V rámci plánované investice bude provedena kompletní oprava střešního pláště, který bude řádně plnit svoji hydroizolační funkci a zároveň bude splňovat podmínky tepelné ochrany budov. Dále budou do okenních a venkovních dveřních otvorů osazena nová plastová okna s izolačním troj-sklem. Do oken budou osazeny předokenní žaluzie, které zastíněním slunečního světla zajistí v letních měsících tepelnou pohodu vnitřního klima a dále umožní provádění vnitřní projekce v denních hodinách.

V rámci dispozičních úprav dojde ke zvětšení předsíně wc a samotného wc pro imobilní osoby. Nevyužívanou šatnu se sprchou nahradí prostor pro důstojné zázemí zaměstnanců knihovny, prostorná kancelář, menší šatna s úklidovým koutem a samostatná toaleta. Rekonstrukce knihovny kromě stavebních úprav přinese i nové možnosti ve funkčnosti prostoru. „Hlavní prostor knihovny a jeho provozní a funkční uspořádání již neodpovídá soudobým požadavkům na moderní městské knihovny. Ta má totiž kromě uchovávání knižního fondu plnit především funkci vzdělávací a kulturně společenskou, čemuž bude prostor nově uzpůsoben. Počítáme s vyvýšeným pódiem, které může být využíváno při vzdělávacích přednáškách, autorských čteních, veřejných projekcích, ale i zábavných besedách. Tomu je uzpůsobeno i další vybavení jako projektor a elektricky ovládané promítací plátno nebo samotný mobilní nábytek, který bude možné seskládat a vytvořit tak u pódia prostor sezení. V rámci projektu jsou dále navržena studijní místa vybavená pevnými PC, klidové čtecí zálivy nebo galerijní stěna,“ uvedla Barbora Galatík Šopíková, vedoucí odboru školství a kultury, pod který spadá i městská knihovna.

Interiér knihovny koresponduje s místem, ve kterém je budova situována. „Objekt, ve kterém knihovna sídlí, byl zbudován v období tzv. ‚baťovského funkcionalismu‘. Tato architektura byla charakteristická použitím režného zdiva, betonu a skla. Cihelný odkaz je i výrazným prvkem fasády objektu. Barevné řešení interiéru proto pracuje se základní barevností, kdy modrá, stříbrná, bílá reprezentují barvy města a cihelný obkladový pásek dodává interiéru potřebnou teplou atmosféru. Zároveň v sobě ponese odkaz tradice původní architektury,“ popsal Aleš Doležel z odboru rozvoje města.

„Podnětem k rekonstrukci knihovny byl především špatný technický stav střešního pláště. Místo látání děr, které by se v letech opakovalo, jsme se rozhodli zpracovat projekt, který by řešil nejen stavební úpravy, ale pomohl i vnitřnímu prostoru. Díky získané dotaci, můžeme začít s realizací. Baťovská pobočka městské knihovny je důležitou součástí poskytovaných služeb na Baťově. Pravidelně sem v rámci výuky dochází žáci z přilehlé základní školy. Kromě dětí knihovnu navštěvuje široká veřejnost, která přehlednější a přívětivější uspořádání knihovny jistě uvítá. Věřím, že díky rekonstrukci bude mít knihovna potenciál stát se novým místem pro setkávání, které návštěvníkům nabídne funkční, pohodlný a příjemný prostor,“ uzavřela starostka města Otrokovice Hana Večerková. 

 

 

 

Projekt: Rekonstrukce Městské knihovny Otrokovice v místní části Baťov

Termín realizace: 2022 – 2024

Spolufinancováno Evropskou unií v rámci Integrovaného regionálního operačního programu

Výše dotace: 9 818 865,67 Kč

Celkové náklady: 11 552 000 Kč

 

 

 

 

 

 

Další informace:                                              

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 

Odkazy

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 9.5.2023 / 9.5.2023

Líbí se?

 48% |  52%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Duben 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
14. týden1234567
15. týden891011121314
16. týden15161718192021
17. týden22232425262728
18. týden293012345
19. týden6789101112

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 2923


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém