Cesta: Titulní stránka
Školství
stojí v popředí zájmu otrokovické radnice, která v rozpočtu počítá s výdaji
na tuto oblast ve výši 75,3 milionů korun, z toho více než 20 milionů
tvoří investice. Jednou z nich je i právě probíhající rekonstrukce školní
jídelny a kuchyně v ZŠ Mánesova za přibližně 4 miliony korun. „Plán na rekonstrukci kuchyně není novinkou.
V průběhu času se ale postupně vyvíjely varianty, jak bude provedena.
Výsledkem je změna dispozic, která přinese dostatek místa pro strávníky, všechny
potřebné přístroje a zároveň zlepší prostor pro manipulaci a pohyb
v kuchyni,“ zmínila na úvod vedoucí školní jídelny Lenka Chrastinová. Do díla se tak hned
na začátku prázdnin pustili stavebníci. „Opravy
na školách jsou velmi specifické právě s ohledem na krátký časový úsek, ve
kterém musí být provedeny. Nutná je tak koordinace všech prací. V rámci
rekonstrukce školní kuchyně jsme museli vycházet z nového rozmístění
spotřebičů, přivést k nim všechny potřebné rozvody, jako jsou voda, odpady
či elektřina. Vzhledem k celkovým dispozičním změnám probíhalo rozsáhlé
bourání, následované stavebními pracemi včetně položení dlažeb a obkladů
odpovídajících provozu v jídelně,“ popsal Gordan Klouda, technický pracovník městské obchodní společnosti
TEHOS, která provádí správu otrokovických základních škol a jiných
zařízení.
Rekonstrukce přinese i nové vybavení. „Radost máme z konvektomatu se zavážecím
vozíkem, jehož velkou výhodou je možnost naplnit jej těžkými surovinami,
například masem, a s takto naplněným vozíkem zajet přímo do konvektomatu.
Odpadá tak fyzicky náročná manipulace. Novinkou bude také plynový kotel, který
nahradí ten dosluhující ještě z roku 1997 a dvě multifunkční pánve o
obsahu 150 a 100 litrů. Rychlejší průběh mytí zajistí i nová tunelová myčka na
umývání bílého nádobí,“ těší se z nových přístrojů vedoucí školní
jídelny Lenka Chrastinová. Moderní zařízení
umožňuje všechny druhy přípravy jídel, které si tak zachovává nutriční hodnotu
a zároveň je chutné a plné vitamínů. Ve školní kuchyni se tak často vaří
v páře, nebo se využívá pomalých způsobů přípravy jídel, kdy se maso nechá
pomalu táhnout celou noc. Práce to ale není snadná. Školní jídelna ZŠ
Mánesova má zapsáno téměř tisícovku strávníků. Denně uvaří přibližně 650 obědů,
které si v průměru vyžádají zpracování 50 kg masa a 120 kg brambor, pokud
jsou zrovna na jídelníčku. Náročné je také zkoordinovat samotný výdej jídel,
který probíhá pouhých 150 minut – od 11:30 do 14 hod., což znamená, že kuchařky
musí vydat 4 - 5 obědů během jediné minuty. „Maso
připravujeme ve třech gramážích pro různě staré strávníky. Při výdeji musíme
mít vždy na paměti, kdo k okýnku přichází. Obvykle chodí ve skupinách, ale stane
se, že se děti promíchají a my musíme dávat o to větší pozor, abychom vydali
správné porce,“ upozorňuje na
náročnost koordinace prací Lenka
Chrastinová s tím, že zvláštní pozornost věnují i přípravě a výdeji
dietních jídel. Ve variantě bez lepku a bez laktózy připraví denně 13 – 15
jídel. „I v tomto ohledu se
posouváme, zatímco dříve byla jídla odlišná, dnes vypadají stejně, jako mají
všichni strávníci. Jen jsou připravovány ze speciálních surovin a zcela
odděleně,“ doplnila vedoucí školní jídelny.
V rámci stavebních úprav dojde
k rozšíření i samotné jídelní části. Odstraněním dělící přepážky se
prostor otevře a při použití nového mobiliáře a jiného uspořádání se
v jídelně nají až o 60 strávníků více.
Další
informace:
tisková
mluvčí města Otrokovice
+420 723 606
758, +420 577 680 449
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.
web & design WEBHOUSE®, redakční systém vismo®