Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Připravit jídlo zdravě a udržitelně umí otrokovičtí žáci nejlépe v republice

,,Zdravá výživa nás baví!“ – tímto heslem se řídí děvčata ze ZŠ T. G. Masaryka Otrokovice, která se zapojila do celorepublikové školní soutěže Zdravá 5. A že to opravdu umí, dokazuje vítězství v kategorii žáků druhého stupně.
jidlo
 

 
 

Zdravá 5 je unikátní celorepublikový vzdělávací program pro základní i mateřské školy, který je zaměřený na zdravý životní styl, především v oblasti zdravé stravy. Do letošního 11. ročníku se přihlásilo rekordních 330 týmů. Ve velkém finále v Praze se v pěti kategoriích potkalo celkem 15 nejlepších týmů ze škol, školek a dětských domovů z celé republiky. Z otrokovické ZŠ T. G. Masaryka vyrazily do Prahy Eliška Brázdilová, Adéla Pinkavová a Nelly Bartoňová v doprovodu učitele Jakuba Ondrejčíka. Děti měly za úkol pod dohledem odborné poroty splnit tři různá zadání spojená se zdravým a udržitelným přístupem k jídlu. Malí kuchtíci dostali za úkol připravit svačinu, případně sendvič pro porotce, dále se utkali v rychlém kvízu o zdravém stravování, a nakonec museli vymyslet originální recept z připravených surovin. „Naše děvčata se utkala s dalšími dvěma týmy v přípravě tzv. Signature sandwich, na který si zvolila recept s lehkou fúzí s Asií. Jeho základem bylo kuřecí maso restované na sójové omáčce a majonéze s přídavkem wasabi, koriandru a estragonu. I v teoretických znalostech projevila děvčata výbornou připravenost. V závěrečném kole dostaly všechny týmy shodné suroviny a měly z nich připravit jakýkoliv pokrm v časovém limitu 25 minut. V napínavém souboji bylo obrovským úspěchem hodnocení odborné poroty, která našemu týmu ***STARS udělila první místo,“ přiblížil činnosti svých svěřenek učitel Jakub Ondrejčík s tím, že pro všechny zúčastněné to bylo nádherné vyústění celého období příprav i samotného soutěžního dne.

„Každým rokem pozorujeme, že jsou děti šikovnější a také mají větší povědomí o tom, jak přistupovat k jídlu zdravě a udržitelně. Vzdělávání v této oblasti, a to zábavnou formou, je ostatně hlavním posláním projektu Zdravá 5, proto nás tento trend opravdu těší,“ vysvětlila Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5. Tématem letošního ročníku soutěže bylo navíc neplýtvání potravinami. Děti se měly při všech receptech a úkolech zamyslet nad tím, jak využít všechny suroviny beze zbytku. „Jsme moc rádi, že se naše úsilí setkává s velkým zájmem dětí i škol. Největší radost ale máme z toho, že děti i učitele naše aktivity baví a dávají jim smysl, stejně jako nám,“ doplnila Alena Paldusová.

 

 

 

 

 

 

Další informace:                                              

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 8.6.2023 / 8.6.2023

Líbí se?

 48% |  52%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Duben 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
14. týden1234567
15. týden891011121314
16. týden15161718192021
17. týden22232425262728
18. týden293012345
19. týden6789101112

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 2238


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém